سیستم تهویه مطبوع ماشین ، تکنولوژی است که شرایطی را ایجاد می کند که با تغییر فصول سال ، هوای داخل اتاق خودرو را تنظیم و متعادل شود . در واقع این سیستم هوای مطبوع را به داخل کابین ماشین انتقال می دهد و هوا را تعدیل می کند. در ادامه طرز کار و استفاده ، عیب یابی و اجزای سیستم تهویه خودرو را شرح می دهیم .

در ادامه این مقاله بطور کامل با سیستم تهویه خودرو ، علائم خرابی ، اجزای تشکیل دهنده و انواع آن آشنا می شوید ، پس با سعیدی پارت همراه باشید.

فروشگاه سعیدی پارت تامین کننده قطعات اصلی خودروهای  کیاموتورز ، میتسوبیشی و هیوندای

تاریخچه سیستم تهویه خودرو

اولین بار کمپانی آمریکایی به نام “بیشاپ اند بیکاپ” اوهایو در سال ۱۹۴۰ میلادی سیستم تهویه را برای خودرو طراحی کرد. خودرو پکارد آمریکایی اولین اتومبیل هایی بودند که به سیستم تهویه مطبوع توسط این شرکت مجهز شدند.

این سیستم در ابتدای ابداع ، با به جریان در آوردن فضای خارج و داخل ماشین ، باعث متعادل شدن هوای داخل اتاق خودرو شد.

بعد از آن کمپانی ” کرایسلر” هم که یکی از سازندگان خودرو بود و سال ها قبل در زمینه ی ارتقای اتومبیل ها در حال تحقیق  بود  ، به تعبیه سیستم تهویه در خودروهای خود اقدام کرد .

در سال ۱۹۵۵  کمپانی کرایسلر سیستم ایرتمپ را روی ماشین های خود نصب کرد. این سیستم هم هوای داخل اتاق خودرو را خنک میکرد و هم باعث تعادل و گرم شدن هوا میشد.  اما همه خودرو های امروزی و استاندارد دارای سیستم تهویه هستند که این یک آپشن به حساب می آید که کارایی زیادی دارد.

روش کار سیستم تهویه خودرو

گاز مبرد توسط کمپرسور کولر فشرده شده و از حالت گاز به مایع تغییر شکل می دهد. با جریان یافتن مایع خنک کننده در لوله های چگالنده هوای خارج از ماشین با مایع خنک کننده ترکیب می شود.

به دلیل گرم بودن چگالنده ، افت حرارت بین مایع و هوای تازه رخ می دهد بنابراین هوای گرم به بیرون از ماشین فرستاده میشود.

با این اتفاق ، مایع خنک کننده داخل رسیور درایر (رطوبت گیر) به حرکت در می آید . درون رسیوردرایر خشک کن رطوبت قرار دارد که رطوبت مبرد را جذب می کند.

رسیوردرایر که به شیر انبساط وصل است باعث می شود مایع خنک کننده پس از بین بردن رطوبت ، به شیر انبساط منتقل می شود تا میزان فشار مایع کاهش یافته و روند رطوبت سریعتر شود.

سپس اواپراتور در راستای مبرد کم فشار قرارمی گیرد. اواپراتور هوای داخل کابین را در بخش مرکزی جذب می کند و چون مایع مبرد سرد تر از هوای جذب شده است باعث کاهش دما می شود.

بعد از کاهش دمای هوای جذب شده ، باد خنک به وسیله ی پره باد بزن داخل اتاق ماشین وارد شده و رطوبت هوای داخل خودرو کم میشود .

برای استمرار جریان هوای خنک در کابین خودرو رطوبت چگالی شده جذب می شود. با این عمل ، ماده ی خنک کننده گرم شده و از مایع به گاز تغییر حالت می دهد.  سپس مایع خنک کننده که گرم شد با دمای بالا و فشار کم  به سمت کمپرسور حرکت میکند و بدین شکل سیستم تهویه هوای ماشین عمل میکند.

در کل وظایف اصلی سیستم تهویه خودرو عبارتند از :

–  کنترل دمای کابین بوسیلهٔ سرمایش و گرمایش‌

–  کنترل رطوبت بأ خشک کردن و جریان هوا

–  کنترل سرعت وزش هوا و تصفیهٔ هوا

–  تصفیه کردن هوا تا حد امکان و به‌وجود آوردن فضای بهتر در کابین خودرو

کاربردهای دیگر سیستم تهویه اتومبیل :

  • کنترل رطوبت داخل کابین
  • تنظیم تصفیه و فشار هوا
  • فراهم کردن هوای تازه در داخل اتاقک خودرو
  • برقراری تعادل در دمای محیط به وسیله ی گرمایش و سرمایش

تفاوت سیستم تهویه با کولر ماشین

کولر خودرو با سیستم تهویه تفاوت زیادی دارد. وظیفه کولر خنک کردن هوای داخل خودرو است و راننده می تواند آن را خاموش یا روشن کند. ولی سیستم تهویه وظیفه تمیز کردن هوای داخل اتاق خودرو را دارد و فقط زمانی خاموش میشود که سیستم به دمای مورد نظر برسد .

در واقع سیستم سرمایشی و گرمایشی خودرو فقط  عمل خنک و گرم کردن را انجام می دهد و قدرت تهویه و متعادل کردن دما را ندارند.

ولی سیستم تهویه ، محیط وهوای تمیز و مناسبی را در کابین خودرو فراهم می کند. مثلا در هوای بارانی که احتمالا شیشه بخار می کند ، سیستم تهویه مانع از بخار کردن شیشه های خودرو میشود .

انواع سیستم تهویه در اتومبیل

سیستم تهویه اتوماتیک

درخودروهای دارای سیستم تهویه اتوماتیک روی داشبورد سنسورهای خورشیدی وجود دارد که مقدار گرمای ورودی به کابین را می سنجد . در واقع میزان کارکرد این سیستم به مقدار دمای محیط بستگی دارد.

این بخش از یک سیستم حلقوی تشکیل شده که اطلاعات را به کنترل کننده میفرستند و دمای مشخص شده را تنظیم می کند.

یکی از مزیت های سیستم تهویه اتوماتیک این است که راننده می تواند سیستم را از مدل اتوماتیک به مدل دستی تغییر دهد و مقدار دمای ورودی به دلخواه تنظیم کند.

سیستم تهویه دستی

کاربرد سیستم تهویه دستی و اتوماتیک شبیه به هم است. فقط فرقشان باهم این است که در سیستم تهویه دستی سرعت حرکت فن و نوسان دما توسط راننده تعیین می شود .

اجزای تشکیل دهنده سیستم تهویه مطبوع خودرو

سیستم تهویه مطبوع اتومبیل که مثل یک حلقه که سر و ته آن بهم متصل میشود یک مدار را تشکیل می دهد . بخش های غیر متحرک این سیستم در خودروهایی که مجهز به کولر، بخاری و رطوبت ‌گیر است شامل موارد زیر می‌شود :

کمپرسور کولر

در این قطعه گاز کولر که به شکل کم فشار داخل شده و سپس متراکم می‌شود ، بعد از متراکم شدن به داخل کندانسور می‌رود. به عبارتی وظیفه کمپرسور فقط متراکم کردن کازها بوده و بر مایعات تاثیری ندارد.

توجه : همچنین شما می توانید برای مطالعه مقاله کامل کمپرسور کولر خودرو اینجا را کلیک کنید ، تا با اجزای کمپرسور کولر ماشین و علائم خرابی آن بیشتر آشنا شوید .

کندانسور

کندانسور یا همان رادیاتور کولر مثل رادیاتور آب که وظیفه اش سرد کردن بخار و تبدیل آن به‌ آب است ، کار می کند. بطوری که در خروجی کندانسور مایع متراکم می‌شود تا داخل کابین اتومبیل را خنک کند.

اوپراتور

اواپراتور یا تبخیر کننده ، محل نصبش پشت داشبورد و نزدیک سرنشین کنار راننده است . این قطعه که یکی از اجزای سیستم خنک کننده کابین یا اجزای کولر بوده از نظر ظاهری هم شبیه به رادیاتور است .

رطوبت‌ گیر یا رسیور درایر

وظیفه این قطعه که حاوی مواد شیمیایی بوده ، جذب رطوبت است . اگر رطوبت جذب نشود ، آب به یخ تبدیل شده در نتیجه به سیستم تهویه آسیب خواهد رسید.

سیستم گرمایشی در تهویه خودرو

سیستم گرمایشی یا بخاری یکی از ابتدایی ترین و قدیمی ترین آپشن ها در خودرو می باشد . بخاری ماشین یک رادیاتور کوچک دارد که وظیفه آن گرم کردن آب خروجی از موتور اتومبیل است . وقتی آب تبخیر شد ، هوای گرم به شمت اتاق خودرو می رود. 

همچنین این سیستم گرمایشی نه تنها کابین خودرو را گرم میکند بلکه ، بخار و یخ های ایجاد شده روی شیشه ماشین را از بین می برد.

سیستم سرمایشی در تهویه اتومبیل

یکی دیگر از بخش های مهم سیستم تهویه ماشین ، کولر یا سیستم سرمایشی است. کاهش دمای کابین خودرو و فرآیند خنک سازی  بوسیله گاز فریون انجام می شود.

دو مدل کولر برای خودرو ساخته شده است . مدل اول کولر دستی بوده که با یک رابط دستی تنظیم می شود.

 مدل دوم ، کولر دیجیتالی است که با کمک دکمه های الکتریکی تنظیم می شود و اطلاعاتی شامل میزان دما و شرایط داخل اتاق خودرو را نشان میدهد .

گفتنی است که امروزه در تولید اتومبیل های لوکس به منظور رفاه و آسایش ، آپشن و قابلیت گرم شدن فرمان و صندلی ها برای راننده و سرنشینان تعبیه شده است ، بطوری که کانال ها و شبکه های متعددی برای سرنشینان وجود دارد که دمای هوا به دلخواه میتواند تنظیم شود.

عیب های سیستم تهویه خودرو

یکی از نقص ها و عیوب مهم سیستم تهویه مطبوع در خودرو ، این است که سیستم خنک کننده رابطه مستقیمی با دمای هوای محیط بیرون خودرو دارد . با اینکه اواپراتور تا حد معینی میتواند  هوا را خنک کند ولی در موقعیتی که هوای بیرون خیلی سرد یا خیلی گرم باشد ، دمای هوای کابین به آن حد مورد نظر نمی رسد  پس باید دمای سیستم گرمایشی را مکررا دستی تغییر داد .

نشانه های وجود خرابی در سیستم تهویه ماشین

  • کاهش عملکرد درست سیستم خنک کننده
  • روشن شدن علامت خطا در یونیت کنترل سیستم تهویه
  • ورود ضعیف هوا به داخل کابین
  • ورود بوی نامطبوع در داخل اتاق
  • وزیدن باد گرم به جای باد سرد و بلعکس
  • ورود یخ و برفک از دریچه های کابین
  • شنیدن صدای ضربه در حین کار سیستم تهویه
  • لرزش بیش از حد سیستم در هنگام روشن کردن
  • کار نکردن سیستم تهویه

توصیه هایی برای نگهداری سیستم تهویه مطبوع

  • تعویض فیلتر کولر (فیلتر هوا) هر ۱۵ هزار کیلومتر به منظور تمیز شدن هوای کابین
  • قرار دادن دریچه تهویه به سمت بالا برای گردش درست هوا
  • گرد گیری پره های دریچه پرتاب باد
  • در صورت پارک بودن خودرو در مکان گرم ، ابتدا شیشه های ماشین باز شود تا داخل کمی خنک شده سپس سیستم تهویه کولر روشن شود
  • استفاده از تهویه مطبوع  در سرعت‌های بالا از نظر مصرف سوخت به صرفه ‌تر از پایین کشیدن شیشه‌های خودرو است
  • روشن کردن سیستم تهویه مطبوع در دور پایین موتور برای جلوگیری از آسیب به کمپرسور خودرو

فروشگاه سعیدی پارت با داشتن بیش از یک دهه تجربه یکی از بزرگترین مراکز ارائه دهنده قطعات و لوازم یدکی خودرو و همچنین کمپرسور کولر و کندانسور کولر و رادیاتور آب و سیستم تهویه خودرو  صددرصد اصلی می باشد که در راستای تامین نیاز شما مشتریان عزیز و جلب رضایت شما تلاش می‌کند. این فروشگاه به شما عزیزان امکان تجربه   “خرید لوازم یدکی اصلی”  با ” نازلترین قیمت بازار و ارسال سریع   را می دهد.

دریافت مشاوره رایگان و خدماتی مانند مرجوعی قطعه در صورت مغایرت با کیفیت تضمین شده توسط فروشگاه سعیدی پارت به خریداران ارائه می‌شود. برای خرید قطعات اصلی جنیون پارت می‌توانید با ما در تماس باشید.

www.Saeediparts.com

Saeediparts@

شماره های تماس فروشگاه

۵۰۱ ۹۰۰ ۳۶۰۲۱

۵۰۳ ۹۰۰ ۳۶۰۲۱

۶۹ ۹۴ ۸۱۴۰۹۱۲

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست
× مشاوره در واتساپ